Vestea bună pentru românii care vor să-și înmatriculeze o mașină. Toți șoferii trebuie să știe schimbarea, se simplifică procedura

de: Alexandru Puiu
12 09. 2023

La nivel european, s-ar putea ca România să fie pe primul loc atunci când vine vorba de dificultatea și durata procedurii de înmatriculare a unui autovehicul. Este efectiv absurd cum poate să dureze câteva zile, dacă nu câteva săptămâni, ceva ce în Germania finalizezi în câteva ore.

Partea bună este că, cel puțin în teorie, înmatricularea autoturismelor se va realiza printr-o procedură mult simplificată în România, cu condiția să intre în vigoare un nou proiect de lege menit să transfere procedura în spațiul online, să se digitalizeze, după cum a explicat deputatul PNL Gabriel Avrămescu.

Înmatricularea mașinilor din România se mută pe internet

Cu un pic de noroc, în viitorul nu foarte îndepărtat, vei putea efectua o mare parte din procedura de înmatriculare a unei mașini pe străzile din România prin intermediul internetului. Momentan, inițiativa s-a bucurat de avizul din Comisia de administrație publică. Dincolo de reducerea efectivă a perioadei aferente înmatriculării, șoferii vor putea scăpa de statul la cozi și de deplasările către diferite instituții ale statului român.

„Românii vor putea să înmatriculeze online autoturismele, simplu, fără cozi şi fără drumuri între mai multe instituţii. Am avizat astăzi în Comisia de administraţie publică proiectul de lege care va permite furnizarea de servicii electronice pentru înmatricularea autoturismelor”, a spus deputatul PNL, într-o postare pe pagina personală de Facebook.

În cazul în care nu ai o referință vizavi de amploarea numărului de români care suferi din cauza birocrației în legătură cu înmatricularea, merită să ai în vedere câteva cifre

„Numai anul trecut, aproximativ 1.500.000 de români au avut de făcut această operațiune care înseamnă timp pierdut pe drumuri între instituții, bani cheltuiți și inconveniente. Nu va mai fi cazul, deoarece tot parcursul va putea fi făcut online”, a scris liberalul într-o postare pe Facebook.

Nu este prima oară când se încearcă un astfel de efort de digitalizare. Prima oară a fost mai 2023. „Aplicația va fi realizată de specialiștii în IT și, de îndată ce va fi gata, urmează să fie lansată. E o chestiune de timp, sunt aspecte tehnice, astăzi Guvernul a oferit cadrul normativ necesar ca specialiștii să poată lucra. Nu sunt un specialist în IT deci mi-ar fi greu să vă spun cât durează”, explicat în urmă cu câteva luni purtătorul de cuvânt al Guvernului de la acea vreme, Dan Cărbunaru